Na proces starzenia możemy wpłynąć! Czynniki genetyczne determinują długość naszego życia jedynie w 20%, natomiast pozostałe 80% stanowi styl życia, na który składa się m.in. dieta. Odżywiając się racjonalnie, zapewniamy sobie zdrowie, wspaniałe samopoczucie, dobrą sprawność fizyczną i psychiczną oraz młody wygląd.
Każdy z nas chciałby zatrzymać czas i zachować zdrowie, sprawność i młody wygląd przez wiele lat. Średnia długość życia człowieka ciągle się zwiększa dzięki poprawie jakości życia. Głównym zagrożeniem dla starzejącego się organizmu są choroby związane z wiekiem. Jednak dbając o dietę, możemy minimalizować ryzyko zachorowania. Modyfikując styl życia, którego istotnym komponentem jest sposób żywienia, możemy spowolnić oznaki procesu starzenia.
Co nas postarza?
Przede wszystkim należy tak skomponować dietę, aby wykluczyć ewentualne niedobory składników odżywczych, takich jak witaminy czy składniki mineralne. Ważne jest ograniczenie spożycia kofeiny, alkoholu, cukru, cholesterolu, tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans – wymienione produkty i składniki mogą przyśpieszać proces starzenia się. Z diety należy również wykluczyć artykuły zawierające dodatki do żywności, takie jak konserwanty czy sztuczne barwniki.
Antyoksydanty contra starzenie się
W naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które dostarczają witamin i związków mineralnych, a także substancji bioaktywnych wspomagających ich działanie. Najważniejszymi związkami w walce z procesem starzenia są antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Nagromadzenie wolnych rodników wzmaga stres oksydacyjny w komórkach, na skutek czego zaburzone zostają ich funkcje. Miarą pojemności antyoksydacyjnej produktów spożywczych jest tzw. ORAC (z ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych. Do produktów charakteryzujących się pożądanymi wysokimi wartościami ORAC zaliczamy m.in. jagody, karczochy, ciemne śliwki, szparagi, brokuły, jeżyny, truskawki i borówki. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, należy zatem spożywać różnorodne warzywa i owoce.
Razowiec i ryby
Pamiętajmy również o kilku porcjach dziennie pełnoziarnistych produktów zbożowych, z których organizm będzie czerpał energię. Bardzo ważne jest również spożywanie w ciągu tygodnia kilku porcji ryb, które dostarczą nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Kwasy te doskonale wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Podstawą diety przeciw starzeniu się jest zatem urozmaicony jadłospis – uchroni nas przed ewentualnymi niedoborami składników odżywczych. Warto podkreślić przy tym, że dobrze zbilansowana dieta dostarczy wszystkich niezbędnych składników – nie ma wtedy potrzeby sięgania po suplementy, zwłaszcza że skuteczność suplementacji nie jest jednoznacznie potwierdzona, gdyż wyniki badań naukowych często są rozbieżne.
Mgrka inżka Sylwia Gudej-Rosa
Instytut Matki i Dziecka