Wydawałoby się, że o mleku powiedziano już wszystko. Jednak czy wiesz, jakie znaczenie ma spożywanie produktów mlecznych w zapobieganiu cukrzycy typu 2, nadciśnieniu i chorobom serca? A które sery chronią zęby przed próchnicą? Oddajemy głos naukowcom.
Mleko każdemu kojarzy się z dzieciństwem, ogólnie znany jest dobroczynny wpływ tego napoju na rozwój zdrowych kości. Okazuje się, że zalety mleka i jego przetworów są o wiele większe, niż można by przypuszczać. Dlaczego warto na stałe umieścić produkty mleczne w swojej diecie? Naukowcy ponad wszelką wątpliwość udowodnili korzystny wpływ ich spożywania w prewencji ciężkich chorób, które stają się obecnie problemem społecznym. W poniższych artykułach zaprezentowano wyniki najnowszych badań naukowych – zapraszamy do lektury cyklu pt.:
Biały skarb, czyli mleko i produkty mleczne a …
Insulinoodporność i cukrzyca typu 2
W tym artykule prezentowane są wyniki badań, które wykazują, że dieta bogata w przetwory mleczne zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu insulinooporności – jednego z głównych czynników ryzyka cukrzycy typu 2.
Nadciśnienie tętnicze krwi
Szeroko zakrojone badania, w których wzięło udział ponad 3 tys. osób, pokazują, że spożywanie dużych ilości produktów mlecznych przez osoby z nadciśnieniem powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Prezentujemy w tym artykule niezwykle skuteczną dietę DASH.
Choroby układu sercowo-naczyniowego
Przeczytaj, jakie składniki mineralne obecne w mleku i jego przetworach chronią przed chorobami serca i jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Nowotwory
Produkty mleczne zawierają liczne składniki przeciwnowotworowe – dowiedz się o roli m.in. kwasu masłowego i CLA.
Osteoporoza
Wiadomo, że choroba ta dotyczy osób starszych, jednak właściwe odżywianie dzieci i młodzieży odgrywa ważną rolę w zapobieganiu tej chorobie. Przeczytaj, jakie znaczenie ma masa kostna i dowiedz się, co powoduje u dzieci większe ryzyko złamań kości.
Próchnica
Dowiedz się, co powoduje, że mleko jest produktem zapobiegającym powstawaniu próchnicy, i które sery żółte ochronią zęby przed tą przykrą chorobą.
Dr Sa’eed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie