Spożywanie posiłków powinno być dla dzieci przyjemnością i momentem, wspólnych z opiekunami, pozytywnych przeżyć kulinarnych. Piszemy o tym, jak uatrakcyjnić posiłki i utrwalać w dziecku od najmłodszych lat przekonanie, że „zdrowe” oznacza smaczne, urozmaicone i kolorowe.
Podczas przygotowywania posiłku powinniśmy brać pod uwagę wiele elementów m.in. wartość odżywczą, apetyczny wygląd, czy czas przyrządzenia potrawy. Pojawia się pytanie, jak żywić dziecko, aby zachować zasady prawidłowego odżywiania, a jednocześnie uwzględnić te dania i produkty, które nasze dziecko lubi i chętnie spożywa.
Rozmaitość na talerzu
Bardzo ważnym czynnikiem diety jest urozmaicenie. Od najmłodszych lat należy przyzwyczajać dziecko do różnych smaków i kolorów potraw. Rodziców nie powinien zniechęcać fakt, że dziecko nie chce jeść jakiejś potrawy. Czasami wystarczy zmienić formę podania, kolorystykę czy też sposób przyrządzenia, aby dziecko zachęcić do spróbowania danego produktu. Ważne jest kształtowanie wyobraźni żywieniowej dziecka, zachęcanie go do wspólnego gotowania i tworzenia czasami prostych, a czasami skomplikowanych dań.
Jaki ojciec, taki syn
Nawyki żywieniowe dzieci kształtowane są od najmłodszych lat przede wszystkim przez rodziców i opiekunów. Dziecko naśladuje dorosłych w ich zachowaniach, także w zachowaniach żywieniowych. Musimy zdawać sobie sprawę, że nasze wybory, podejście do produktów spożywczych, sposób konsumpcji, zachowanie przy stole będzie powielane przez nasze dzieci. Dawanie dobrego przykładu jest nieodzownym elementem właściwej edukacji żywieniowej.
Rodzinna biesiada
Należy także pamiętać o spokojnej atmosferze spożywania posiłków. Pośpiech nie sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Starajmy się także choć jeden posiłek w ciągu dnia zjeść razem z dzieckiem. Wspólne posiłki dają rodzicom możliwość pokazania prawidłowych, prozdrowotnych zachowań żywieniowych, z których dzieci na pewną wezmą przykład.
Zasady pomagające zachęcić dzieci do spożywania zdrowych posiłków:
- dbaj o estetykę podawanych posiłków – jest to bardzo istotne od najmłodszych lat dziecka;
- przygotowuj atrakcyjne kolorystycznie potrawy – czasami wystarczy listek sałaty, kawałek papryki lub marchewki, aby uatrakcyjnić wygląd dania;
- dbaj o różnorodność spożywanych produktów;
- pamiętaj, że każdy posiłek jest ważny – dbaj o wartość odżywczą zarówno obiadu, jak i kanapki na drugie śniadanie czy podwieczorku;
- dodawaj owoce do ulubionych potraw dziecka;
- przygotowuj atrakcyjne dla dziecka potrawy, uwzględniając to, co lubi i chętnie je – np. sałatki owocowe, kolorowe kanapki w różnych kształtach, itd.;
- organizuj razem z dzieckiem dni kuchni danego kraju, np. włoskiej, chińskiej, francuskiej;
- przygotuj do przegryzania zamiast słodyczy warzywa i owoce – kolorowy talerz obranych i pokrojonych produktów od razu do spożycia;
- zachęcaj dziecko do wspólnego przygotowywania posiłków;
- zachęcaj dziecko do poznawania nowych smaków – monotonia nie sprzyja prawidłowemu żywieniu;
- stosuj zioła zamiast soli, zabierz solniczkę ze stołu, nie dosalaj przy dziecku swoich potraw.
Mgrka inżka Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytutu Żywności i Żywienia