Dzieci najchętniej piją napoje owocowe i owocowo-warzywne, które przyciągają małych konsumentów atrakcyjnymi kolorami i słodkim smakiem, a często także etykietami z postaciami z bajek i efektowną grafiką. Rodzice, którzy dbają o prawidłową dietę, powinni jednak pamiętać, że te napoje mogą zawierać sporo zupełnie nieowocowych dodatków.
Napoje owocowe i owocowo-warzywne są niegazowane, a udział soku owocowego lub owocowo-warzywnego wynosi w nich nie mniej niż 20% składu surowcowego.
Z czego powstają?
Do ich wytwarzania wykorzystuje się: wodę pitną, soki owocowe, soki warzywne przetworzone lub nieprzetworzone, przeciery owocowe i/lub warzywne oraz cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo, a także dozwolone substancje dodatkowe. Napoje te mogą być utrwalane termicznie lub konserwowane chemicznie. Zgodnie z wykazem substancji dodatkowych, dozwolonych przez polskie prawo, do utrwalania napojów stosować można kwas sorbowy i/lub benzoesowy oraz sole tych kwasów.
Skąd ten smak?
Cechy sensoryczne napojów owocowych w niewielkim tylko stopniu kształtowane są przez sok, na bazie którego powstają. Dominującą rolę odgrywają substancje dodatkowe – barwniki i aromaty oraz substancje słodzące, naturalne i intensywnie słodzące oraz regulatory kwasowości. Napoje owocowe, choć pod względem zdrowotnym nie zasługują na wyróżnienie, stanowią jednak najbardziej innowacyjny i przyciągający klientów asortyment przemysłu sokowniczego.
Drka Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie