Monodiety to diety jednoskładnikowe – podstawą całodziennego menu jest jeden określony produkt spożywczy, od którego wywodzi się nazwa diety. Wyróżniamy więc m.in. dietę jabłkową, bananową, makaronową, ziemniaczaną czy sokową. Często stosowane jako diety odchudzające.

ZALETY:

Ta dieta nie ma żadnych racjonalnych zalet, jej jedyną zaletą może być łatwość komponowania, bo skupiamy się tylko na jednym produkcie spożywczym…

WADY:

  • opierają się na spożyciu tylko jednego produktu, są więc dietami o niskiej wartości odżywczej, nie pokryją w pełni zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  •  „głodówką bez głodzenia się” – stosując np. dietę jabłkową, na śniadanie, obiad i kolację jemy jedynie jabłka, zaspokajamy podstawową potrzebę fizjologiczną, jaką jest głód, jednocześnie głodząc nasz organizm, gdyż jadłospis składający się z samych jabłek nie dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach,
  • przyczyniają się do powstawania niedoborów żywieniowych, co z kolei może spowodować pogorszenie stanu zdrowia, szczególnie jeśli taki rodzaj diety stosujemy przez kilka tygodni, 
  • mogą wpłynąć na pogorszenie samopoczucia, do czego przyczynia się bardzo monotonny charakter tych diet, ciągłe spożywanie tego samego produktu może spowodować niechęć do jego jedzenia, znużenie, apatię i rozdrażnienie,
  • przyczyniają się do spożycia nadmiernych ilości substancji antyodżywczych obecnych w niektórych produktach żywnościowych – np. osoby stosujące dietę kapuścianą z powodu niedostatecznego spożycia jodu mogą być zagrożone wolotwórczym działaniem substancji goitrogennych zawartych w kapuście,
  • są niewłaściwie zbilansowane i niskoenergetyczne, dlatego przyczyniają się do spowolnienia przemiany materii,
  • ze względu na niską wartość energetyczną szybkie zmniejszenie masy ciała jest przede wszystkim związane z utratą płynów, a nie tkanki tłuszczowej. W sytuacji deficytu energii z pożywienia organizm w pierwszej kolejności pozyskuje ją z glikogenu, a podczas rozpadu 1 g glikogenu uwalnia się 3,5 g wody, stąd tak szybka utrata wagi. Dlatego też po powrocie do starych nawyków żywieniowych obserwujemy efekt jojo (z tego względu monodiety zdecydowanie nie należą do skutecznych sposobów walki z nadwagą czy otyłością),
  • diety jednoskładnikowe nie kształtują prawidłowych nawyków żywieniowych, zatem nie mieszczą się w kategoriach racjonalnych i zdrowych diet.

Mgrka inżka Sylwia Gudej-Rosa
Instytut Matki i Dziecka