Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, które żywią się liśćmi i przyswajają sobie białka, jednocześnie wydalając węglowodany. Z tych ostatnich na liściach lub gałązkach drzew i krzewów powstaje lepki syrop, który pszczoły przerabiają na miód. Miód naturalny dojrzewa w plastrach w ulu. W odpowiednim czasie jest zbierany, oczyszczany i umieszczany w słoikach. Do naturalnego miodu zakazane jest dodawanie jakichkolwiek substancji, np. cukru, aromatów, olejków czy ekstraktów z owoców.

Miody dzieli się na trzy typy ze względu na jego pochodzenie: nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe.

  • Miody nektarowe charakteryzują się przeważnie płynną konsystencją, mogą być prawie bezbarwne lub w odcieniach żółci, bursztynu do koloru ciemnobrązowego. Mają bardziej słodki i ostrzejszy smak niż miody spadziowe. Miody wytwarzane z nektaru roślin mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nektar stanowi gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany jest przez narządy rośliny zwane nektarnikami.
  • Miody spadziowe natomiast mają barwę od jasnooliwkowej do ciemnobrunatnej, po krystalizacji obserwuje się charakterystyczny dla tego typu odcień szary. Charakteryzują się łagodniejszym i mniej słodkim smakiem, ich zapach jest lekko korzenny.

Prawidłowo oznakowany miód naturalny zawiera na etykiecie zwykle dwie duże litery. Pierwsza litera określa typ miodu, a druga jego odmianę – rodzaj kwiatu, z którego zebrano nektar lub rodzaj spadzi. Na rynku możemy spotkać takie odmiany miodu, jak:

  • nektarowy wielokwiatowy (NK),
  • nektarowy wrzosowy (NW),
  • nektarowy gryczany (NG),
  • nektarowy lipowy (NL),
  • nektarowy akacjowy (NA),
  • nektarowy rzepakowy (NR),
  • nektarowo-spadziowy (NS),
  • spadziowy ze spadzi iglastej (SI),
  • spadziowy ze spadzi liściastej (SL).

Mgrka inżka Sylwia Gudej-Rosa
Instytut Matki i Dziecka