Przyswajalność wapnia zależy od jego źródła pochodzenia. Wapń jest gorzej przyswajany
z produktów roślinnych ze względu na obecność w nich m.in.: kwasu szczawiowego, związków fitynowych oraz włókna. Kwas szczawiowy tworząc z wapniem nieprzyswajalne kompleksy (szczawiany wapnia) znacznie zubaża dietę w ten cenny pierwiastek.

Źródła wapnia w diecie: mleko i przetwory mleczne (sery, jogurty, kefiry), zielone warzywa liściaste (sałata, kapusta, jarmuż), rośliny strączkowe, kalafior, konserwy rybne, jaja, produkty pełnoziarniste (mąki, pieczywo, kasze).

Obecne w mleku białko i laktoza istotnie zwiększają biodostępność wapnia, dlatego potrawy, które zawierają znaczne ilości kwasu szczawiowego (dania ze szpinakiem, szczawiem, botwiną) należy wzbogacać w produkty mleczne (jogurt, śmietanka, twaróg). Kwas szczawiowy obecny jest także w kawie i herbacie, dlatego warto pić je z dodatkiem mleka.

UWAGA! Nadmierna podaż sodu w diecie zwiększa wydalanie wapnia z moczem. Co więcej, niedostateczne spożycie wapnia prowadzi do istotnego wzrostu stężenia szczawianów w moczu, co zwiększa ryzyko rozwoju kamicy układu moczowego.

Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie