inaczej niacyna, witamina B3, czynnik przeciwpelagryczny. Jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcje:

  • bierze udział w produkcji hormonów płciowych (m. in. estrogenów).
  • odpowiada za utrzymanie właściwego stanu skóry.
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • w połączeniu ze związkami chromu obniża poziom cholesterolu we krwi u osób z hipercholesterolemią.

Niedobór witaminy PP może objawiać się spadkiem masy ciała, osłabieniem, biegunkami, zmianami skórnymi (m. in. rumień lombardzki, czyli pelagra), zawrotami i bólami głowy, bezsennością. W przypadku bardzo dużych niedoborów może dojść do niedokrwistości, demencji, paraliżu kończyn, szczególnie nóg.

Nadmiar witamy PP może prowadzić do zmian skórnych (swędzenie, pieczenie), arytmii serca, podniesienia poziomu glukozy we krwi, martwicy wątroby.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP wynosi około 20 mg.

Bogatym źródłem witaminy PP jest szynka z piersi kurczaka, wątroba, orzechy arachidowe, drób, mięso wieprzowe, tłuste ryby.