inaczej kobalamina, czynnik przeciwanemiczny. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, należy do witamin z grupy B. Posiada następujące funckje:

  • uczestniczy w produkcji komórek krwi, zapobiega anemii złośliwej.
  • bierze udział w syntezie DNA.
  • tworzy osłonki komórek nerwowych, dzięki czemu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość megaloblastyczną (zmniejszona ilość erytrocytów, przy normalnej lub zwiększonej ilości hemoglobiny), zaburzenia układu nerwowego, zahamowanie rozwoju fizycznego i psychicznego dzieci. Na większe niedobory narażone są osoby, które wykluczają całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Nadmiary występują rzadko, u niektórych osób powodują uczulenia.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi ok. 2µg.

Bogatym źródłem witaminy B12 jest wątroba, ostrygi, żółtko jaja kurzego, tuńczyk.