inaczej tiamina. Witamina jest nazywana czynnikiem przeciw beri-beri. Jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Magazynuje się w sercu, nerkach, wątrobie i mózgu, zapasy witaminy wystarczają do dwóch tygodni.

Posiada następujące funkcje:

  • jest częścią wielu enzymów, które biorą udział w przemianach węglowodanów.
  • uczestniczy w przemianach energetycznych.
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego.
  • wspomaga procesy wzrostu organizmu.

Niedobory witaminy B1 objawiają się zaburzeniami pracy układu nerwowego, zaburzeniami koncentracji, problemami z pamięcią, oczopląsem, zakwaszeniem organizmu. Przy dużych niedoborach może wystąpić choroba beri-beri (zapalenie wielonerwowe, nerwów ruchowych i czuciowych), zmęczenie i brak apetytu, zaburzenia pracy serca, bóle nóg, wychudzenie, paraliż.

Nadmiar zdarza się rzadko, ponieważ witamina B1 jest mało toksyczna, może powodować bóle głowy, drgawki, osłabienie, paraliż, arytmię serca czy alergie.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 wynosi ok. 1,8mg.

Bogate źródła witaminy B1 to rośliny strączkowe, produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane), drób.