inaczej retinol, inne formy chemiczne to retinal, kwas retinowy, karotenoidy. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, magazynuje się w wątrobie, płucach, nerkach i tkance tłuszczowej. Występuje w produktach zwierzęcych w postaci retinolu oraz w roślinnych w postaci prowitaminy (patrz: beta-karoten).

Pełni następujące funkcje:

  • sprzyja zdolnościom regeneracyjnym organizmu.
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jest przeciwutleniaczem.
  • wzmacnia układ odpornościowy.
  • warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój niemowląt i dzieci.
  • jest niezbędna w procesach prawidłowego widzenia.

Niedobory witaminy A objawiają się utratą apetytu, zmniejszeniem odporności, suchą skórą oraz gęsią skórką. Objawem niedoboru tej witaminy jest również kurza ślepota i zaburzenia procesów widzenia i zmiany w obrębie gałki ocznej.

Nadmiary mogą powstać w wyniku zbyt dużego spożycia produktów bogatych w witaminę A lub suplementacji. Objawy nadmiaru witaminy w organizmie to utrata masy ciała, zahamowanie wzrostu, brak apetytu, osłabienie, krwawienie ze skóry oraz jelitowe, krwiomocz, powiększenie wątroby oraz dysfunkcja wielu narządów wewnętrznych.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę wynosi 600-700µg.

Bogate źródła witaminy A to masło, margaryna, jaja, wątroba, tłusty twaróg.