jeden z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Stanowi podstawowy składnik kości i zębów. Ponadto spośród funkcji wapnia należy wymienić:

  • udział w skurczu mięśni,
  • udział w przepuszczalności błon komórkowych,
  • wpływ na prawidłową pracę serca,
  • udział w krzepliwości krwi.

Zalecane dzienne spożycie wapnia mieści się w granicach 900-1200mg. Najlepszym źródłem wapnia w diecie są produkty mleczne, takie jak sery podpuszczkowe (żółte), mleko i napoje mleczne, sery twarogowe.

Niedobór wapnia objawia się mrowieniem warg, języka, rąk czy nóg. W przyszłości może skutkować rozwojem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego. Niedostateczna podaż wapnia w diecie dzieci prowadzi do nieprawidłowego rozwoju układu kostnego (krzywica). Z drugiej strony nadmierne spożycie wapnia ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów magnezu (Mg) i żelaza (Fe).