inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:

  • magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g = 4 kcal),
  • dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
  • pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
  • pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
  • pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.

Tłuszcze można podzielić na:

  • właściwe- estry glicerolu i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Tłuszcze o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych przyjmują konsystencję płynną i nazywane są olejami – występują głównie u roślin. U zwierząt przeważają tłuszcze z kwasami nasyconymi i dlatego najczęściej mają konsystencje stałą;
  • woski – np. chroniące liście drzew przed uszkodzeniami;
  • złożone – stanowią bardzo liczna grupę, a najważniejsze z nich to fosfolipidy i glikolipidy.