pierwiastki chemiczne pozostające po spopieleniu tkanek w postaci popiołu. Składniki mineralne można podzielić na makroelementy, takie jak sód (Na), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), fosfor (P), siarka (S) i chlor (Cl) oraz mikroelementy, czyli np. jod (I), selen (Se), cynk (Zn), miedź (Cu), żelazo (Fe), chrom (Cr), mangan (Mn).
Zapotrzebowanie człowieka na makroelementy wynosi ponad 100 mg/dobę, a ich zawartość w organizmie człowieka przewyższa 0,01%. Mikroelementy natomiast stanowią mniej niż 0,01% organizmu, a zapotrzebowanie na nie jest mniejsze niż 100 mg/dobę. Składniki mineralne pełnią bardzo różnorodne funkcje w organizmie człowieka. Ogólne ich funkcje to:
- stanowią materiał budulcowy kości, zębów, włosów i skóry (Ca, Mg, P, S, F);
- wchodzą w skład związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. enzymów (Zn, Se);
- odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (Na, K, Cl);
Główne źródła składników mineralnych dla organizmu człowieka to żywność, sól kuchenna, woda, żywność wzbogacana i suplementy diety.