zdolność organizmu człowieka do utrzymywania słabo zasadowego pH krwi (7,36). Równowaga kwasowo-zasadowa jest nieustannie burzona w efekcie procesów metabolicznych. Odchylenia od równowagi kwasowo-zasadowej mogą być dwojakie.
Z jedne
j strony zagraża organizmowi nadmiar zasad (alkaloza, zasadowica). Do takiego stanu może dojść w skutek np. uporczywych biegunek i wymiotów, nadmiernego picia wód alkalicznych czy przebywania na dużych wysokościach. Z alkalozą organizm człowieka radzi sobie poprzez wydalanie nadmiaru zasad z moczem. W życiu codziennym organizmowi człowieka bardziej zagraża kwasica, czyli acydoza – nadmiar kwasów metabolicznych. Jednym z czynników, które mogą działać zakwaszająco lub alkalizująco na organizm, jest żywność. Do produktów spożywczych zakwaszających należą:
- produkty zbożowe,
- mięso, wędliny, podroby, drób,
- sery twarogowe,
- jaja.
Do produktów alkalizujących (odkwaszających) należą:
- mleko i sery żółte,
- owoce i warzywa.