w wyniku przemiału ziarna zbóż otrzymuje się mąkę, która jest charakteryzowana ze względu na wydajność (wyciąg mąki) oraz typ. Wyciąg mąki, jest wyrażany w procentach np. 65% – oznacza, że ze 100kg ziarna powstało 65kg mąki, reszta to natomiast otręby (aby zwiększyć wyciąg mąki można z nich dodatkowo wydzielić mąkę). Z kolei typ mąki oznacza zawartość popiołu (składniki mineralne), im wyższy jest typ mąki tym więcej popiołu ona zawiera i tym więcej składników otrębowych.

Typ 2000 (mąka razowa) oznacza, że mąka zawiera 2% popiołu. Mąki niskowyciągowe i o niskim typie to mąki jasne, natomiast o wysokim wyciągu i typ to np. mąka razowa. Mąki o niższym wyciągu zawierają mniej witamin niż mąki o wysokim wyciągu, w skład których wchodzą otręby, w których znajdują się witaminy.