czyli stężenie glukozy we krwi lub glikemia, wyrażane w miligramach glukozy na decylitr krwi (100ml) [mg/dl lub mg%] lub w milimolach glukozy na litr krwi [mmol/l]. Prawidłowy poziom glukozy jest bardzo ważny, ponieważ nasz mózg potrzebuje glukozy, której nie może magazynować, a która jest jedynym źródłem energii dla niego.
Poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 60-99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), natomiast poziom glukozy mierzony przygodnie (np. po posiłku) nie powinien przekraczać 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Niektóre choroby mogą się objawiać zmianami poziomu glukozy we krwi, który jest niższy w przypadku hipoglikemii, a w przypadku nietolerancji glukozy lub cukrzycy jest wyższy.
Poziom | Glikemia (mg/dl) na czczo | Glikemia (mg/dl) przygodna |
hipoglekamia | < 60 | – |
prawidłowy | 60-99 | < 140 |
stan przedcukrzycowy | 100-25 | 140-199 |
cukrzyca | 126 | 200 |