być dostarczone z pożywieniem. Najważniejsze dla człowieka NNKT, z których organizm jest w stanie wyprodukować inne kwasy, to kwas linolowy, kwas linolenowy oraz kwas arachidonowy.

NNKT pełnią następujące funkcje:

  • służą do syntezy eikozanoidów,
  • są niezbędnymi składnikami budulcowymi komórek,
  • są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi,
  • wykazują zdolność hamowania procesu agregacji płytek krwi,
  • zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi,
  • zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca.

W prawidłowo zbilansowanej diecie ważne jest, aby na 1 g spożytych NNKT dostarczyć co najmniej 0,6 mg witaminy E, która działa ochraniająco, nie dopuszczając do utlenienia kwasów tłuszczowych. Dobre źródła poszczególnych NNKT to:

  • kwasu linolowego – olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy,
  • kwasu linolenowego – olej lniany, rzepakowy, sojowy
  • kwas arachidonowego – produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso
  • kwasu eikozapentaenowego (EPA) – łosoś, olej rybi (dorsz)
  • kwasu dokozaheksaenowego (DHA) – olej z makreli.