być dostarczone z pożywieniem. Najważniejsze dla człowieka NNKT, z których organizm jest w stanie wyprodukować inne kwasy, to kwas linolowy, kwas linolenowy oraz kwas arachidonowy.
NNKT pełnią następujące funkcje:
- służą do syntezy eikozanoidów,
- są niezbędnymi składnikami budulcowymi komórek,
- są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi,
- wykazują zdolność hamowania procesu agregacji płytek krwi,
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi,
- zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca.
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważne jest, aby na 1 g spożytych NNKT dostarczyć co najmniej 0,6 mg witaminy E, która działa ochraniająco, nie dopuszczając do utlenienia kwasów tłuszczowych. Dobre źródła poszczególnych NNKT to:
- kwasu linolowego – olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy,
- kwasu linolenowego – olej lniany, rzepakowy, sojowy
- kwas arachidonowego – produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso
- kwasu eikozapentaenowego (EPA) – łosoś, olej rybi (dorsz)
- kwasu dokozaheksaenowego (DHA) – olej z makreli.