Cu, mikroelement obecny w organizmie w ilości ok. 60-80 mg. Posiada następujące funkcje:
- jest składnikiem wielu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
- usuwa wolne rodniki,
- jest niezbędna do uwalniana zapasów żelaza (Fe) z wątroby,
- bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny.
Produkty bogate w miedź to orzechy, groch, fasola, kasza gryczana, produkty zbożowe i ryby. W Polsce głównym źródłem miedzi są przede wszystkim produkty zbożowe i ziemniaki.
Niedobory miedzi mogą prowadzić do stanów zapalnych stawów, wzrostu łamliwości kości, pękania naczyń krwionośnych, odbarwień skóry i włosów i niedokrwistości. Wzrasta również ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia i miażdżycy. Z drugiej strony nadmierne spożycie miedzi ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów żelaza (Fe) i cynku (Zn).