należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 6 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne licząc od metylowego końca łańcucha węglowego leży przy szóstym węglu. Z rodziny kwasów omega 6 za NNKT, które nie są wytwarzanie przez ludzki organizm, uznaje się kwas linolowy (LA). Do kwasów omega 6 należy również kwas arachidonowy (ARA).

Kwasy z tej rodziny mają między innymi działanie obniżające ryzyko miażdżycy i jej powikłań, ponadto obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach, gdyż mogą nasilać procesy zapalne w organizmie. Powinny dostarczać do 10% energii w całodziennej diecie. Znajdują się w olejach roślinnych (np. słonecznikowy, kukurydziany), migdałach, orzechach włoskich. Stosunek spożycia kwasów omega 6 do kwasów omega 3 powinien wynosić około 5:1.