należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne licząc od metylowego końca łańcucha węglowego leży przy trzecim węglu. Z rodziny kwasów omega 3 za NNKT, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm, uznaje się kwas alfa-linolenowy (ALA). Do kwasów omega 3 należą również kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), które mogą powstawać w organizmie w wyniku biotransformacji ALA.

Kwasy z te j rodziny mają między innymi działanie obniżające ciśnienie i przeciwmiażdżycowe oraz obniżające stężenie trójglicerydów oraz lipoprotein VLDL we krwi. Powinny dostarczać 1-2% energii w całodziennej diecie. Znajdują się w tłustych rybach, a także niektórych olejach roślinnych (np. rzepakowy, sojowy) oraz orzechach włoskich. Stosunek spożycia kwasów omega 6 do kwasów omega 3 powinien wynosić około 5:1.