inaczej witamina B9, jest rozpuszczalny w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcje:

  • Przekształca homocysteinę do metioniny (homocysteina wzmaga procesy miażdżycowe).
  • Współdziała z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych.
  • Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek organizmu.

Niedobory kwasu foliowego w przypadku płodu mogą prowadzić do powstawania Wad Cewy Nerwowej. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej (zmniejszona ilość erytrocytów, przy normalnej lub zwiększonej ilości hemoglobiny), zwiększenia podatności komórek na transformacje nowotworowe, zmniejszenia odporności organizmu, nadpobudliwości, bezsenności.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi około 260µg. U kobiet ciężarnych zapotrzebowanie zwiększa się do 400µg na dzień.

Bogatym źródłem kwasu foliowego jest wątroba, szpinak, kalafior, brukselka, bób, szparagi.