są to substancje dodawane do żywności, które nie są jej typowym składnikiem i same nie są spożywane jako żywność. Są wprowadzane do żywności w czasie jej produkcji. Nie są to substancje dodawane w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej produktu.
Substancje dodatkowe są między innymi stosowane w celu:
- przedłużenia trwałości produktów oraz zapewnienia im bezpieczeństwa ,
- zapobiegania niekorzystnym zmianom smaku, zapachu, konsystencji produktów,
- utrzymania stałej, powtarzalnej jakości produktów,
- ułatwienia produkcji, zwiększenia jej efektywności.
Do substancji dodatkowych zaliczamy między innymi aromaty, barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, synergenty, substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące, wzmacniające smak, słodzące itp. Poza aromatami, substancje dodatkowe są objęte systemem numerycznym wprowadzonym przez Unię Europejska. Zgodnie z tym systemem każda substancja dodatkowa jest oznaczona literą „E” i numerem, na przykład kurkumina, która jest wykorzystywana jako barwnik, jest oznaczona jako E 100.