chemiczny związek organiczny z grupy steroli. Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Można wyróżnić tzw. „zły” cholesterol, czyli frakcję LDL i „dobry” cholesterol, czyli HDL. Są to formy odpowiedzialne za transport cholesterolu w organizmie. Zaburzenia gospodarki lipidowej, której miarą jest wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu.

Cholesterol jest jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi podstawę do syntezy wielu ważnych biologicznie cząsteczek, m.in. hormonów płciowych, witaminy D3 i kwasów żółciowych. Wątroba człowieka produkuje ok. 1 g cholesterolu dziennie w żółci. Inny źródłem jest żywność, produkty o wysokiej zawartości cholesterolu to np. podroby, tłuszcz zwierzęcy i żółtko jaj.