popularna substancja dodatkowa o symbolu E 621, występuje również naturalnie w żywności. Glutaminian jest popularnym aminokwasem, który występuje powszechnie w żywności, między innymi w wysokobiałkowych produktach jak mięso, nabiał. Do żywności glutaminian sodu jest dodawany do żywności jako substancja wzmacniająca smak.

Jego mak jest określany jako mięsny lub podobny do grzybowego. Glutaminian sodu jest jedną z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych, nie ma dowodów aby wywoływał skutki uboczne, jednak są podejrzenia, że jest odpowiedzialny za wywoływanie „syndromu chińskiej restauracji”. Syndrom objawia się między innymi pieczeniem w okolicy karku, uciskiem w klatce piersiowej, bólem głowy, mdłościami i nadmiernym poceniem się. Ze względu na fakt, że objawy te często występowały po spożyciu posiłku w restauracjach azjatyckich, a glutaminian sodu jest często używany w kuchni chińskiej. Za objawy syndromu może być również reakcja alergiczna wywołana owocami morza i przyprawami, które też są bardzo popularne w chińskiej kuchni.