Zwana jest również dietą optymalną, jej autorem jest lekarz – Jan Kwaśniewski. Założeniem diety jest redukcja masy ciała rzędu 5 kg w ciągu miesiąca.
Zasady diety
Jest to dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa. Autor proponuje spożywanie w obfitych ilościach produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, nabiał, mięso, podroby, masło, sery), przy jednoczesnym maksymalnym ograniczeniu produktów będących źródłem węglowodanów (m.in.: produkty zbożowe, owoce). Dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków – złożonych, oczywiście, z produktów bogatych w tłuszcz. Stosując dietę Kwaśniewskiego, na śniadanie możemy przygotować sobie: jajecznicę na bekonie, na obiad – barszcz z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego, śmietaną i jajkiem, do tego gotowaną golonkę serwowaną z sosem chrzanowym, natomiast wśród propozycji na kolację znaleźć można np.: zupę mleczną przygotowana z pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła.
Zalety:
- smaczna w opinii osób lubiących jeść tłusto,
- umożliwia znaczną redukcję masy ciała,
- autor twierdzi, że dieta: dodaje energii, ma korzystny wpływ na zdrowie i zwiększa odporność.
Wady:
- monotonna: okrojony asortyment produktów dozwolonych może szybko znudzić mniej wytrwałych,
- dosyć rygorystyczna w swym założeniu: należy ważyć produkty, robić dzienny bilans spożycia białek, tłuszczów i węglowodanów (przynajmniej na początku), ponieważ, aby dieta przyniosła oczekiwany efekt, musi być spełniona zasada proporcjonalności:
1 g białka : 3–3,5 g tłuszczu : 0,8 g węglowodanów [na 1 kg należnej masy ciała]
- jest niemal całkowicie pozbawiona owoców i warzyw, tym samym – witamin (głównie rozpuszczalnych w wodzie) oraz składników mineralnych,
- niedobór warzyw, owoców, produktów zbożowych sprawia, że jest to dieta uboga w błonnik pokarmowy, przez co pojawić się mogą zaparcia,
- znaczna zawartość fosforu (zawartego głównie w rybach, mięsie) może wpływać niekorzystnie na stan kośćca i pracę nerek,
- ogromne ilości tłuszczu zwierzęcego (znacznie przekraczające zalecenia), w którym dodatkowo dominują nasycone kwasy tłuszczowe, mogą prowadzić do rozwoju szeregu zaburzeń, m.in. gospodarki lipidowej (hipercholesterolemia) i zmian miażdżycowych, a tym samym potęgować ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie