Czy prawdą jest, że ziemniaki są wysokokaloryczne?
Nie, nie są – 100 g ugotowanych ziemniaków (2 średnie) to porcja zaledwie 80 kcal! W porównaniu np. z makaronem dwujajecznym (370 kcal/100 g produktu), kaszą gryczaną (330 kcal/100 g produktu), ryżem białym (ok. 340 kcal/100 g produktu) czy ryżem brązowym (320 kcal/100 g produktu) – ziemniaki okazują się produktem niskokalorycznym! Wartość kaloryczna ziemniaków rośnie wraz z ilością i rodzajem stosowanych dodatków oraz stopniem ich przetworzenia: porcja ziemniaków (150 g) okraszona łyżką tłuszczu to dawka około 260 kcal, 100 g pyz (gotowanych, bez dodatków, około 4 sztuk) – 210 kcal, 100 g placków ziemniaczanych (2 małe sztuki) – 230 kcal, frytek (smażonych w głębokim tłuszczu) – 320 kcal!
Uwaga: Kierując się zasadą różnorodności w menu, warto ziemniaki zastąpić kaszami, ryżem lub makaronem (gotowanym al dente), gdyż produkty te są źródłem błonnika pokarmowego!
Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie