Bogata w produkty mleczne dieta DASH, nie tylko obniża ciśnienie krwi (czytaj więcej w: Nadciśnienie tętnicze krwi), lecz także zmniejsza ryzyko zachorowalności na inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Sposób na cholesterol

Różne badania naukowe wykazują, że dieta ta powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i LDL, nie wpływając na koncentrację trójglicerydów we krwi. Badania przeprowadzone u 500 osób dorosłych wykazały, że duże spożycie wapnia, głównie z produktów mlecznych, spowodowało obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz stosunku cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL (Jacqmain i wsp., 2003).

Sposób na homocysteinę

Ponadto stwierdzono, że dieta DASH obniża stężenie homocysteiny, aminokwasu zwiększającego ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszenie stężenia homocysteiny, dzięki stosowaniu diety DASH, może zmniejszyć ryzyko miażdżycy o 7–9%, udaru mózgu o 27% i chorób serca o 15%.

Wapń, potas, magnez

Stosowanie diety bogatej w produkty mleczne zwiększa spożycie takich składników mineralnych, jak wapń, potas i magnez, które bezpośrednio chronią przed chorobami sercami albo pośrednio poprzez wywieranie wpływu na stężenie lipidów krwi, ciśnienie tętnicze krwi i redukcję masy ciała (Vaskonen, 2003). Spożycie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko nadwagi i otyłości (patrz: Pij mleko i chudnij!) oraz insulinooporności, które są czynnikami ryzyka chorób serca (patrz: Insulinooporność i cukrzyca typu 2).

Dr Sa’eed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie