Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 określono jako niezbędne (często stosuje się skrót: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

DHA i EPA

Do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 należy m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapenatenowy (EPA). Znaczne ilości DHA znajdują się w korze mózgowej, komórkach plemnikowych oraz fotoreceptorach siatkówki oka.

Dlaczego „niezbędne”?

Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezbędne, ponieważ:

  • wchodzą w skład błon każdej komórki naszego ciała – warunkują ich prawidłowe funkcjonowanie,
  • stabilizują pracę serca,
  • ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów w naczyniach
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • chronią śródbłonek naczyniowy,
  • obniżają zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe wartości ciśnienia krwi,
  • redukują stężenie triglicerydów w osoczu krwi oraz zwiększają stężenie cholesterolu frakcji HDL („dobrego” cholesterolu)!

Dzięki tak szerokiemu spektrum korzystnego oddziaływania przypisuje im się funkcję protektora naczyń i serca.

Skutki niedoboru

U dzieci niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 potęguje ryzyko niskorosłości, zaburzeń widzenia i rozwoju układu nerwowego u dzieci. U osób dorosłych niewystarczające spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 spowodować może:

  • zmiany dermatologiczne, m.in.: suchość, nadmierne rogowacenie i łuszczenie się skóry,
  • zmiany degeneracyjne w płucach, nerkach i wątrobie, co znacznie upośledza lub wręcz uniemożliwia prawidłową pracę tych narządów,
  • obniżenie odporności, czyli wzrost podatności na infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

W związku z tym, że nasz organizm nie potrafi syntetyzować nienasyconych kwasów omega-3, muszą być dostarczane z pożywieniem – patrz: Dlaczego warto jeść ryby?

Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie