Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 określono jako niezbędne (często stosuje się skrót: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
DHA i EPA
Do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 należy m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapenatenowy (EPA). Znaczne ilości DHA znajdują się w korze mózgowej, komórkach plemnikowych oraz fotoreceptorach siatkówki oka.
Dlaczego „niezbędne”?
Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezbędne, ponieważ:
- wchodzą w skład błon każdej komórki naszego ciała – warunkują ich prawidłowe funkcjonowanie,
- stabilizują pracę serca,
- ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów w naczyniach
- mają działanie przeciwzapalne,
- chronią śródbłonek naczyniowy,
- obniżają zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe wartości ciśnienia krwi,
- redukują stężenie triglicerydów w osoczu krwi oraz zwiększają stężenie cholesterolu frakcji HDL („dobrego” cholesterolu)!
Dzięki tak szerokiemu spektrum korzystnego oddziaływania przypisuje im się funkcję protektora naczyń i serca.
Skutki niedoboru
U dzieci niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 potęguje ryzyko niskorosłości, zaburzeń widzenia i rozwoju układu nerwowego u dzieci. U osób dorosłych niewystarczające spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 spowodować może:
- zmiany dermatologiczne, m.in.: suchość, nadmierne rogowacenie i łuszczenie się skóry,
- zmiany degeneracyjne w płucach, nerkach i wątrobie, co znacznie upośledza lub wręcz uniemożliwia prawidłową pracę tych narządów,
- obniżenie odporności, czyli wzrost podatności na infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.
W związku z tym, że nasz organizm nie potrafi syntetyzować nienasyconych kwasów omega-3, muszą być dostarczane z pożywieniem – patrz: Dlaczego warto jeść ryby?
Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie