Wysokobiałkowa dieta opracowana przez francuskiego lekarza, Pierre’a Dukana, święci triumfy – podręczników, artykułów (w prasie i na portalach internetowych) opisujących zasady diety i podających przepisy dań jest co niemiara. Obecnie dieta ta jest jedną z najpopularniejszych także w Polsce. Częściej sięgają po nią kobiety, a efekty diety są dosyć szybko widoczne i nierzadko spektakularne.

Zasady diety

Dieta składa się z czterech faz:

Faza I – Faza ataku

Menu na tym etapie oparte jest wyłącznie na chudym mięsie i nabiale: chude mięso, drób bez skóry, chude wędliny, nabiał, ryby, owoce morza oraz jaja. Zaleca się wypijanie ok. 1,5 l wody, dozwolone są także: kawa, herbaty, przyprawy, korniszony, cytryna i sól.

Faza II – Faza naprzemienna

W drugiej fazie rozszerza się jadłospis o surowe lub gotowane warzywa, jednak nie wszystkie. Dozwolone są m.in.: pomidory, papryka, szparagi, sałata, kapusta, szpinak, ogórki grzyby, rzodkiewki, seler, bakłażany, marchew i buraki.

Faza III – Faza utrwalenia

Według autora jest to najważniejszy etap diety i rozpoczyna się w momencie uzyskania wymarzonej masy ciała. Czas trwania tego etapu zależy liczby zgubionych kilogramów (10 dni na każdy kilogram). W tej fazie grupę produktów dozwolonych należy wzbogacić o: owoce (nie wszystkie, 1 porcja dziennie) i pieczywo pełnoziarniste (2 kromki dziennie). Dwa razy w tygodniu można spożyć: makaron, ryż lub ziemniaki, ponadto dwukrotnie w ciągu tygodniu dopuszcza się tzw. pełen obiad + kieliszek czerwonego wina. Jednak po takiej uczcie należy na 1 dzień powrócić do pierwszej fazy diety.

Faza IV – Faza stabilizacji

Na tym etapie diety, po ustabilizowaniu nowej masy ciała, autor zaleca powrót do diety podstawowej (określonej jako normalnej). Aby utrzymać efekty diety zaleca się raz w tygodniu jednodniowy powrót do menu fazy I.

ZALETY:

  • szybka redukcja masy ciała (według obietnic autora: nawet 15 kg w ciągu 2–3 miesięcy),
  • dostępność składników, łatwość przygotowania zalecanego menu,
  • nie ma ograniczenia ilości spożywanych produktów (zalecanych w poszczególnych fazach),
  • osoby stosujące dietę nie skarżą się na uczucie głodu.

WADY:

  • rygorystyczne zasady, jak sam autor określa: zabrania się przyjmowania produktów spoza listy, gdyż wówczas zostanie zaburzona zasada niełączenia i dieta może nie przynieść efektu,
  • monotonna, mało urozmaicona,
  • nadmierna zawartość białka w diecie może u niektórych osób wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie nerek (objawy zaburzonej pracy nerek odczuwalne są dopiero po upływie pewnego czasu),
  • znikome spożycie warzyw i owoców prowadzić może do niedoborów witamin (szczególnie tych o działaniu antyoksydacyjnym) i składników mineralnych,
  • ograniczona zawartość węglowodanów w diecie może prowadzić do stanów ogólnego osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń koncentracji, spadku wydolności fizycznej,
  • niedobór błonnika pokarmowego w diecie prowadzi do zaparć!

Drka inżka Ewelina Pałkowska-Goździk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie