Co to są kwasy tłuszczowe nienasycone i nasycone? Na czym polega konfiguracja cis i trans? Co to są tłuszcze uwodornione i CLA? Jakie są skutki przemysłowej obróbki tłuszczów? Które tłuszcze mogą być groźne dla zdrowia? W przystępny sposób piszemy o trudnych zagadnieniach, z którymi warto się zapoznać, by bez kłopotu rozróżniać tłuszcze wskazane i niewskazane dla zdrowia.
W obecnych czasach, kiedy chłodnia z masłem, margarynami różnymi 'miksami’ oraz regał z olejami, mogą mieć łącznie dobre kilka, kilkanaście metrów, warto przypomnieć sobie podstawowe informacje na temat tłuszczów. Można wtedy świadomie wybrać najlepszy dla organizmu, a niezbędny w diecie, produkt oraz unikać tych, które ewidentnie stanowią zagrożenie dla zdrowia. Zapraszamy do lektury kolejnych odcinków cyklu Tłuszcze — znane i nieznane:
1) POZNAJ SIĘ NA TŁUSZCZACH
W tym artykule znajdziesz podstawowe informacje na temat tłuszczów — m.in. wyjaśnienie takich terminów, jak: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze uwodornione, utlenianie tłuszczów, izomery cis i trans, CLA.
2) TAJEMNICE IZOMERÓW — SKUTKI ZMIANY KONFIGURACJI
Znajdziesz tu odpowiedź na pytanie, jaki udział mają izomery trans pochodzenia przemysłowego w powstawaniu chorób, takich jak miażdżyca i nowotwory oraz jaki wpływ mają na zaburzenia rozwoju płodu i dzieci. Dowiedz się także, w jaki sposób metabolizowane są izomery cis i trans, jaki wpływ mają szkodliwe izomery trans na zaburzenia pracy błon komórkowych w całym organizmie.
3) CLA — NATURALNE IZOMERY TRANS
Przeczytaj o korzyściach płynących ze spożywania naturalnych izomerów trans, czyli CLA.
4) SZKODLIWE IZOMERY TRANS — BADANIA I ZALECENIA
W artykule tym piszemy o problemach związanych z wyeliminowaniem z diety tych wszechobecnych, szkodliwych związków, a przede wszystkim o regulacjach prawnych (związanych z produkcją i wykorzystaniem szkodliwych tłuszczów), które m.in. pozwoliłyby zmniejszyć śmiertelność z powodu chorób układu krążenia. Podajemy przykłady krajów, w których udało się radykalnie zmniejszyć udział tych związków w diecie mieszkańców.
5) WSZECHOBECNOŚĆ SZKODLIWYCH IZOMERÓW
Dowiedz się, których produktów należy unikać, by zmniejszyć w swoim życiu ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
Dr Saeed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie