jest to środek spożywczy, który ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu jest wprowadzony do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych:

  1. osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności – taki środek spożywczy może być określony jako „dietetyczny”,
  2. zdrowych niemowląt i małych dzieci.

Wyróżnia się następujące środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego:

  • preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne,
  • środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci,
  • środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy ciała,
  • dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców,
  • środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca),
  • środki spożywcze niskosodowe, w tym sole dietetyczne o niskiej zawartości sodu lub bezsodowe,
  • środki spożywcze bezglutenowe.