jeden z głównych elektrolitów w organizmie człowieka, bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej, a także pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Sód podnosi ciśnienie krwi, reguluje pracę mięśni (skurcze i rozkurcze), zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym.
Niedobory sodu występują rzadko, mogą prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, bólu głowy, utraty apetytu, kłopotów z pamięcią i koncentracją. Natomiast nadmiar sodu może prowadzić do nadciśnienia i obrzęków. Sód wchodzi w skład soli kuchennej, a jego bogatym źródłem są produkty spożywcze, które w procesie produkcji są solone, takie jak pieczywo, wędliny oraz słone przekąski. Dziennie powinno się spożywać do 1500 mg sodu, co w przeliczeniu na sól kuchenną daje niecałe 4 g.