nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Z otyłością wiążą się uszkodzenia czynności i budowy poszczególnych narządów i układów, które zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. O otyłości mówimy wówczas gdy wskaźnik BMI [waga (kg)/ wzrost (m)2] przekracza 30,0.
Wyróżniamy:
- otyłość średniego stopnia 30,0-34,9 BMI
- otyłość znacznego stopnia 35,0-39,9 BMI
- otyłość bardzo znacznego stopnia >40 BMI
Otyłość można podzielić ze względu na miejsce odkładania się tkanki tłuszczowej:
- otyłość androidalna, czyli brzuszna – typ JABŁKO (częściej u mężczyzn)
- otyłość gynoidalna, czyli udowo-pośladkowa – typ GRUSZKA (częściej u kobiet)
- otyłość uogólniona, gdzie tkanka tłuszczowa odkłada się praktycznie wszędzie
- otyłość regionalną, gdzie tkanka tłuszczowa odkłada się szczególnie w jednej z okolic ciała.