nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Z otyłością wiążą się uszkodzenia czynności i budowy poszczególnych narządów i układów, które zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. O otyłości mówimy wówczas gdy wskaźnik BMI [waga (kg)/ wzrost (m)2] przekracza 30,0.

Wyróżniamy:

  • otyłość średniego stopnia 30,0-34,9 BMI
  • otyłość znacznego stopnia 35,0-39,9 BMI
  • otyłość bardzo znacznego stopnia >40 BMI

Otyłość można podzielić ze względu na miejsce odkładania się tkanki tłuszczowej:

  • otyłość androidalna, czyli brzuszna – typ JABŁKO (częściej u mężczyzn)
  • otyłość gynoidalna, czyli udowo-pośladkowa – typ GRUSZKA (częściej u kobiet)
  • otyłość uogólniona, gdzie tkanka tłuszczowa odkłada się praktycznie wszędzie
  • otyłość regionalną, gdzie tkanka tłuszczowa odkłada się szczególnie w jednej z okolic ciała.