włókno pokarmowe, stanowi kompleks wielu różnych składników organicznych wchodzących w skład błon komórkowych i tkanek roślinnych. Obejmuje tę część pożywienia, która jest odporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego pośrednio i bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Najważniejsze funkcje błonnika to:

  • regulacja pracy jelit;
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
  • poprawa profilu lipidowego krwi;
  • odtruwanie organizmu;
  • poprawa metabolizmu węglowodanów u chorych na cukrzycę przez opóźnianie wchłaniania glukozy;
  • korzystna modyfikacja składu mikroflory bakteryjnej jelit;
  • obniżenie wykorzystania energii z pożywienia;
  • przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego;

 W diecie źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, pieczywo z pełnego przemiału oraz nasiona roślin strączkowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby błonnik spożywać w ilościach 27-40 g na dobę.