włókno pokarmowe, stanowi kompleks wielu różnych składników organicznych wchodzących w skład błon komórkowych i tkanek roślinnych. Obejmuje tę część pożywienia, która jest odporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego pośrednio i bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Najważniejsze funkcje błonnika to:
- regulacja pracy jelit;
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- poprawa profilu lipidowego krwi;
- odtruwanie organizmu;
- poprawa metabolizmu węglowodanów u chorych na cukrzycę przez opóźnianie wchłaniania glukozy;
- korzystna modyfikacja składu mikroflory bakteryjnej jelit;
- obniżenie wykorzystania energii z pożywienia;
- przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego;
W diecie źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, pieczywo z pełnego przemiału oraz nasiona roślin strączkowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby błonnik spożywać w ilościach 27-40 g na dobę.