Kiedy bez obawy można pozwolić dziecku na pojadanie, a kiedy jest to wręcz wskazane? Jakie przekąski najlepiej służą rozwijającemu się organizmowi? Przedstawiamy pojadanie w zupełnie nowym świetle.
Najlepszym sposobem dostarczenia młodemu, rozwijającemu się organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest codzienne, regularne spożywanie co najmniej 4 urozmaiconych posiłków dziennie, z wykorzystaniem różnorodnych produktów z każdej z podstawowych grup produktów spożywczych (patrz: Piramida żywieniowa + link).
Podjadanie bez obaw
Jeśli jednak o określonej porze nastolatek nie może spożyć pełnowartościowego posiłku, powinien sięgnąć po pełnowartościową przekąskę. Pojadanie często kojarzone jest z błędnym i szkodliwym żywieniem, prowadzącym do nadwagi czy próchnicy zębów. Pojadanie jednak nie będzie przyczyniało się do powstawania otyłości, jeśli suma kalorii wszystkich przekąsek mieścić się będzie w granicach dziennego zapotrzebowania energetycznego.
NIE – junk i fast foodom
NIE – junk i fast foodom
Pojadanie między posiłkami może pełnić pozytywną rolę w całodziennym żywieniu dzieci i młodzieży, pod warunkiem zapewnienia zarówno w domu, jak i w szkole, właściwej alternatywy dla niepożądanej żywności typu junk food, czyli z angielskiego – jedzenia śmieciowego lub fast food – dosłownie szybkiej żywności. Produkty tego typu, często reklamowane w mass mediach, słodzone napoje, chipsy, frytki, hamburgery oraz słodycze, smakują młodym ludziom i są chętnie przez nich jedzone, ale nie mają większej wartości odżywczej.
Najzdrowsze przekąski
Kluczem do zdrowego podjadania jest wybieranie różnorodnych przekąsek, a zwłaszcza takich, które dostarczają cennych witamin, składników mineralnych oraz węglowodanów i pełnowartościowych białek. Pożądane byłoby więc spożywanie m.in. owoców, warzyw, soków warzywnych lub niesłodzonych soków owocowych, jogurtów, serków, napojów mlecznych, orzechów (bez soli, zwłaszcza migdałów), płatków śniadaniowych, sałatek warzywnych. Nastolatki powinny korzystać z przekąsek, które stanowią źródło wapnia, takich jak: jogurty, serki homogenizowane, koktajle mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, desery na bazie mleka, soki wzbogacane wapniem. Spożywanie przetworów mlecznych zapewnia młodym ludziom prawidłowy rozwój i osiągnięcie prawidłowej masy kostnej.
Drka Danuta Niedźwiecka-Kącik
Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie