wydzielina wątroby wspomagająca działanie enzymów trawiennych. Produkowana jest przez wątrobę, magazynowana w pęcherzyku żółciowym i wydzielana do dwunastnicy. W skład żółci wchodzą kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytyna, mocznik, składniki mineralne i sole kwasów tłuszczowych.

Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie. Ponadto wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Razem z żółcią wydalany jest z organizmu cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak związki miedzi, cynku i rtęci. Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają powtórnemu wchłonięciu. W pewnych stanach chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrącają się kamienie żółciowe, prowadząc do kamicy dróg żółciowych.