inaczej α-tokoferol, inne formy chemiczne to β-tokoferol, γ-tokoferol oraz tokotrienole. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni następujące funkcje:
- Jest przeciwutleniaczem, chroni przed utlenianiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A, C oraz β-karoten.
- Przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym.
- Przeciwdziała procesom starzenia komórek i tkanek.
- Chroni struktury błon komórkowych oraz innych lipidowych składników komórek.
Noworodki z niedoborem witaminy E mogą cierpieć na anemię, u dorosłych niedobory występują rzadko, ponieważ witamina magazynuje się w organizmie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi ok. 10 mg.
Bogate źródło witaminy E to olej z kiełków pszenicy, olej słonecznikowy, margaryna, olej sojowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy.