inaczej cholekalcyferol, witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Cholekalcyferol występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także może być syntetyzowany przez organizm człowieka w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Produkcja w skórze jest głównym źródłem witaminy D3.

Witamina D3 pełni następujące funkcje:

  • utrzymuje równowagę mineralną w organizmie.
  • zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w przewodzie pokarmowym.
  • jest niezbędna w procesach kostnienia i w powstawaniu związków niezbędnych do budowy kości.

Niedobór witaminy D w przypadku dzieci może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji (rozmiękanie kości) oraz może być jedną z przyczyn osteoporozy.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D3 wynosi około 5µg.

Bogatym źródłem witaminy D3 są tłuste ryby, wątroba, żółtka jaja kurzego, masło, a także margaryna, która jest obowiązkowo wzbogacana w tę witaminę.