inaczej kwas askorbinowy, inna forma chemiczna to kwas dehydroaskorbinowy. Jest rozpuszczalna w wodzie. Posiada następujące funkcje:

  • bierze udział w syntezie kolagenu i budowie tkanki łącznej co sprzyja uszczelnieniu naczyń krwionośnych, budowie kości, chrząstek i zębów,
  • jest przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, oraz regeneruje tokoferol, który się utlenił.
  • zapobiega niedokrwistości, bierze udział w tworzeniu erytrocytów, hemoglobiny, zwiększa wchłanianie żelaza.
  • bierze udział w produkcji ciał odpornościowych.
  • bierze udział w detoksykacji organizmu.
  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia krwi, niedokrwiennej choroby serca.

Niedobór witaminy C może objawiać się bólami kręgosłupa oraz stawów, uczuciem zmęczenia, krwawieniem dziąseł. W przypadku dużych niedoborów może wystąpić obniżenie odporności organizmu, krwiomocz, niedokrwistość czy szkorbut (silne, przewlekłe stany zapalne dziąseł, owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów).

Nadmiar witaminy C obserwuje się rzadko, objawia się on zaburzeniami pracy układu pokarmowego oraz biegunkami.

Dzienne zapotrzebowania na witaminę C wynosi ok. 70mg.

Bogate źródła witaminy C to natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, kiwi, truskawki, cytrusy, brukselka, koperek, kapusta.