inaczej ryboflawina. Jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Posiada następujące funkcje:

  • bierze udział w wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym.
  • uczestniczy w procesach widzenia (bierze udział w przemianach retinolu).

Niedobory witaminy B2 objawiają się łuszczeniem i pękaniem warg, zajadami w kącikach ust, zmianami zapalnymi języka i jamy ustnej, zmianami w obrębie gałki ocznej, nadwrażliwością na światło, zawrotami głowy, bezsennością. Niedobór witaminy B2 sprzyja powstawaniu zaćmy.

Nadmiary są rzadkie, ze względu na ograniczone wchłanianie witaminy B2 w przewodzie pokarmowym. Zbyt duże ilości mogą powodować nudności i wymioty.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi ok. 2,2mg.

Bogate źródła witaminy B2 to mleko i produkty mleczne, jaja, mięso, ryby, wędliny oraz pieczywo.