z ang. Conjugated Linoleic Acid, czyli sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem pokarmów zwierzęcych. Powstaje z kwasu linolowego. Jest obecny w tłuszczu mleka krowiego, produktach mlecznych oraz mięsie pochodzącym od zwierząt przeżuwających. Zawartość CLA w mleku można zwiększyć poprzez karmienie zwierząt dużą ilością pasz bogatych w oleje roślinne zawierające kwas linolowy, takich jak olej słonecznikowy czy sojowy. Krowy pasione na pastwisku mają wyższą zawartość sprzężonego kwasu linolowego w mleku, zwłaszcza jeżeli pasły się na młodej trawie.
Badania nad CLA potwierdzają, że może on chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Najwięcej danych dotyczy wpływu sprzężonego kwasu linolowego na powstawanie raka piersi, skóry, jelita grubego i pierwotnego raka wątroby. Sprzężony kwas linolowy wpływa ponadto korzystnie na lipidy surowicy krwi oraz tempo procesów miażdżycowych, przez co może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Prawdopodobnie CLA może posiadać zdolność do normalizacji metabolizmu glukozy, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu II. Ponadto CLA przypisuje się zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii, a także działanie zwiększające odporność organizmu.