grupa związków chemicznych naturalnie występujących w produktach roślinnych, pełniących funkcje barwników i przeciwutleniaczy. Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych.

Flawonoidy wykazują między innymi działanie:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • uszczelniające naczynia krwionośne,
  • rozkurczające mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i żółciowych,
  • moczopędne.

Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka. Występują m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach (pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (soja), herbacie i czerwonym winie. Zawartość poszczególnych flawonoidów w warzywach czy owocach jest różna. Najbardziej popularnym i najlepiej poznanym flawonoidem jest kwercetyna.