jedne z najważniejszych makrocząsteczek żywych organizmów. Białka to związki zbudowane z co najmniej 100 reszt aminokwasów, posiadające strukturę przestrzenną. Można je podzielić ze względu na kształt cząsteczki na białka globularne (wszystkie enzymy) i białka włókienkowe (np. kolagen, keratyna, elastyna). Innym kryterium podziału może być ich skład.

Wyróżniamy białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów (białka proste)

lub białka złożone (fosfoproteidy, glikoproteiny, lipoproteiny). Do funkcji białek należy:

  • przyspieszanie reakcji metabolicznych w organizmie (enzymy),
  • funkcja strukturalna (kolagen, keratyna, elastyna),
  • funkcja transportowa (hemoglobina – białko krwi transportujące tlen do wszystkich komórek organizmu),
  • funkcja regulatorowa (insulina – hormon regulujący poziom glukozy we krwi),
  • budowa mięśni,
  • funkcja ochronna (przeciwciała).