Błyszczące włosy oraz zdrowe paznokcie to najlepsza wizytówka każdej kobiety. I sekretem nie są w tym przypadku produkty przeznaczone do ich pielęgnacji, lecz… racjonalne odżywianie. Nie trzeba specjalnie modyfikować diety podstawowej – podpowiadamy, jakie składniki są w niej kluczowe, by włosy i paznokcie były zawsze piękne.
Składnikiem budulcowym włosów i paznokci jest BIAŁKO. Jego niedobór może powodować wypadanie włosów i spowolnienie ich odrastania. Dlatego też w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty będące jego dobrym źródłem, czyli mięso, ryby, jaja, sery, a także nasiona roślin strączkowych.
Kolejnym ważnym składnikiem diety, który warunkuje zdrowie włosów, są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 . Ich chroniczny niedobór w diecie, podobnie jak brak protein, może stać się przyczyną wypadania włosów. Bogatym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie, oleje roślinne (przede wszystkim olej lniany), a także orzechy. Ryby powinniśmy spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Zaleca się, aby codziennie spożywać również kilka sztuk różnego rodzaju orzechów. Olej lniany należy stosować tylko na zimno, na przykład jako dodatek do surówek.
Na kondycję włosów i paznokci znamienny wpływ mają również witaminy i składniki mineralne. Jeśli nasze paznokcie są kruche, mają podłużne bruzdy i wolno rosną, a włosy są suche i łamliwe, to prawdopodobnie w naszej diecie brakuje witaminy A. Natomiast witamina E może być pomocna w walce z łysieniem. Znajdziemy ją w takich produktach, jak: kiełki i zarodki, orzechy czy oleje roślinne. Na osłabienie kondycji włosów mogą również wpływać niedobory rybloflawiny, której dobrym źródłem jest m.in. mleko i jego przetwory. Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, zapobiega wczesnemu siwieniu włosów oraz przywraca im naturalny kolor, z kolei jego niedobór w diecie powoduje łamliwość paznokci. Źródłem witaminy B5 są m.in. orzechy, ryby, mięso, produkty pełnoziarniste. Siwienie włosów powstrzymują również biotyna i witamina B12. Źródłem biotyny jest m.in. wątróbka, orzechy, ryby, żółtko jaj. Do dobrych źródeł witaminy B12 zaliczamy m.in. wątróbkę, ryby, mięso, żółtko jaja.
Pierwiastkiem, który ma największy wpływ na zdrowie włosów i paznokci jest cynk. Cynk pobudza wzrost włosów, z kolei skutkiem jego niedoborów są matowe i wypadające włosy oraz łamliwe i rozdwajające się paznokcie, na których pojawiają się białe plamki. Bardzo dobrym źródłem cynku są ostrygi, jednak jest to rzadki i drogi przysmak. Bogate w ten pierwiastek są nasiona, np. pestki dyni, a także kiełki, ryby, mięso i jaja. Pestki dyni możemy włączyć do codziennego menu, na przykład jako dodatek do musli czy sałatek i surówek lub jako oddzielną przekąskę. Wzrost włosów pobudza miedź, która wpływa także na ich zabarwienie, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu melaniny. Źródłem miedzi jest m.in. wątróbka, nasiona i orzechy oraz produkty z pełnego przemiału. Siarka natomiast zapobiega wypadaniu i łamliwości włosów. Jej dobrym źródłem są jaja, ryby, mięso oraz warzywa cebulowe. Ważnym składnikiem diety jest koenzym Q10, czyli ubichinon, ze względu na silne działanie antyoksydacyjne. Źródłem ubichinonu są zielone warzywa, np. brokuły, a także ryby, mięso i oleje roślinne.
Na co dzień powinniśmy dążyć do tego, aby nasza dieta była jak najbardziej urozmaicona. Takie postępowanie uchroni nas przed ewentualnymi niedoborami witamin i składników mineralnych, co mogłoby negatywnie wpłynąć na kondycję i wygląd włosów i paznokci. Rekomendując odpowiednio zbilansowaną dietę, nie polecamy stosowania suplementów, czyli chemii…
Mgrka inżka Sylwia Gudej-Rosa
Instytut Matki i Dziecka