substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.

W praktyce wykorzystanie pestycydów obejmuje:

  • zwalczanie lub wabienie szkodników niszczących rośliny lub części roślin,
  • zwalczanie patogenów ludzi, zwierząt i roślin,
  • niszczenie chwastów,
  • regulowanie lub stymulowanie wzrostu roślin lub ich części,
  • zwalczanie szkodników niszczących produkty roślinne,
  • zwalczanie mikroorganizmów powodujących psucie się (gnicie) produktów roślinnych.

Pestycydy dzielimy na:

  • zoocydy – do zwalczania szkodników zwierzęcych,
  • herbicydy – do zwalczania chwastów,
  • fungicydy – do zwalczania grzybów
  • bakteriobójcze.