substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.
W praktyce wykorzystanie pestycydów obejmuje:
- zwalczanie lub wabienie szkodników niszczących rośliny lub części roślin,
- zwalczanie patogenów ludzi, zwierząt i roślin,
- niszczenie chwastów,
- regulowanie lub stymulowanie wzrostu roślin lub ich części,
- zwalczanie szkodników niszczących produkty roślinne,
- zwalczanie mikroorganizmów powodujących psucie się (gnicie) produktów roślinnych.
Pestycydy dzielimy na:
- zoocydy – do zwalczania szkodników zwierzęcych,
- herbicydy – do zwalczania chwastów,
- fungicydy – do zwalczania grzybów
- bakteriobójcze.