należy do rodziny związków zwanych chinonami, działa jak katalizator przemiany materii, czyli łańcucha złożonych reakcji chemicznych, w wyniku których pożywienie jest przetwarzane na energię wykorzystywaną przez organizm. Współdziała z licznymi enzymami, stąd jego nazwa koenzym i podobnie jak witamina C i E jest antyoksydantem, czyli pomaga neutralizować wolne rodniki.
Koenzym Q10 odgrywa także istotną rolę w mechanizmach oksydoredukcyjnych, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio przez wzmaganie przechodzenia tokoferolu (witaminy E) z formy utlenionej w zredukowaną. Z tego powodu koenzym Q10 uważa się za silny „wyłapywacz” wolnych rodników. Działa również bezpośrednio stabilizująco na błony komórkowe. Koenzym Q10 jest niezbędny do życia komórki. Przyczyną niedoboru koenzymu Q10 może być upośledzenie jego biosyntezy w następstwie niedożywienia (głodzenie), zatruć i samozatruć, procesów zwyrodnienia komórki, np. w wyniku starzenia się i innych.