polega na odkładaniu się złogów w pęcherzyku żółciowym i/lub w przewodach żółciowych. W skład złogów, czyli kamieni żółciowych wchodzi cholesterol, bilirubina oraz sole wapnia. Innymi składnikami mogą być kwasy tłuszczowe, białka i mukopolisacharydy.
Wyróżnia się dwa rodzaje kamicy:
- cholesterolową, która jest wynikiem zaburzeń w strukturze lipidowych składników żółci.
- barwnikową, której przyczyną jest nadmierna hydroliza bilirubiny związanej, przez co powstaje wolna bilirubina, która łączy się z wapnie, tworząc nierozpuszczalne sole.
Kamica rzadko występuje przed 20 rokiem życia, a po 35 roku życia zwiększa się zachorowalność, która nasila się na przełomie piątej i szóstej dekady życia. Kobiety dwu-trzykrotnie częściej cierpią na kamicę niż mężczyźni. Ponadto na kamicę bardziej narażone są osoby otyłe, z marskością wątroby. Choroba może być również uwarunkowana genetycznie. Najczęstszym objawem kamicy jest kolka wątrobowa (epizodyczny ból brzucha), występuje ona z reguły po posiłku, jest to gwałtowny ból w prawym podżebrzu, który może promieniować do łopatki lub braku. Kolce mogą towarzyszyć nudności i wymioty. Innymi objawami mogą być wzdęcia, zgaga czy nietolerancja tłustych pokarmów.