rodzaj pleśni, wśród których wyróżnia się gatunki zarówno szkodliwe jak i pożyteczne w przemyśle spożywczym. Grzyby tego rodzaju mają wielokomórkową grzybnię. Młoda grzybnia jest biała, a następnie staje się brązowa. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest Aspergillus niger o brunatno-czarnej lub czarnej grzybni. Wytwarza on wiele enzymów, które są stosowane produkcji różnych preparatów enzymatycznych. Innym gatunkiem jest Aspergillus glaucus, który często występuje na żywności. Jest on odporny na duże stężenia cukru, dlatego często rośnie na dżemach. Może również występować na tytoniu czy tekstyliach. Z kolei Aspergillus flavus i Aspergillus oryzae podobnie jak A. niger wytwarzają wiele enzymów, jednak niektóre szczepy wytwarzają aflatoksyny, które należą do mykotoksyn. Wyróżnia się również chorobotwórcze gatunki z rodzaju Aspergillus, są to:

  • Aspergillus fumigatus odpowiedzialny za zapalenie płuc (aspergilozę)
  • Aspergillus clavatus odpowiedzialny za choroby drobiu i cieląt
  • Aspergillus ochraceus występujący na zbożu, wytwarzający ochratoksynę (mykotoksyna), toksynę niebezpieczną dla kurcząt i szczurów.