intensywny środek słodzący, E-951, jest 160-200 razy słodsza od sacharozy. Stosowany w produktach nie pozostawia gorzkiego smaku. Jest stosowany w popularnych słodzikach, bardzo często w połączeniu z Acesulfamem K. W ludzkim organizmie jest trawiony jak białko. 1g aspartamu dostarcza 4 kcal, ale jest traktowany jak substancja niekaloryczna, ponieważ powodu swojej dużej słodkości jest stosowany w niewielkich ilościach.

Aspartam jest uznawany za substancję bezpieczną dla ludzi. Dopuszczalne dzienne pobranie przez człowieka (ADI) dla aspartamu ustalono na poziomie 0-40mg/kg masy ciała/dzień. Oznacza to, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, ilość ta może być spożywana codziennie bez szkody dla zdrowia.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby cierpiące na fenyloketonurię, ponieważ w wyniku jego trawienia powstaje fenyloalanina, która nie jest metabolizowana w organizmach osób chorych na fenyloketonurię. Z tego względu produkty spożywcze, w skład których wchodzi aspartam zawierają ostrzeżenie „zawiera źródło fenyloalaniny”.